Саджанці Джанбози
-
30-87-00-0001220 ₴Готово до відправки Оптом і в роздріб
SYZYGIUM JAMBOS
Джамбоза, помароза, або рожеве яблуко
Джамбоза, помароза, або рожеве яблуко (лат. syzygium jambos) - плодове дерево сімейства Миртові.
Джамбоза - для нас екзот, для жителів Південно-Східної Азії - абсолютно звичайний фрукт. Інші назви: чомпу, шампу, помароза, сизигум, рожеве яблуко, малабарська слива.
Дерево висотою, в середньому, 7-9 метрів, стійке і невибагливе. Навіть саме по собі декоративне і своєрідне. Мало того, що рослина - вічнозелена, але його молоді листки - рожевого кольору. І, до того ж, цвіте джамбоза кілька разів на рік.
Квітки дуже оригінальні, віддалено схожі на колір кульбаби.
Плоди джамбози розміром із середнє яблуко. Бувають жовтого, рожевого і червоного кольору, різної насиченості.
І форми теж різної: круглі, овальні, грушоподібні. Найбільш поширені останні.
Шкірка тонка і гладка, як у яблук і груш. Більш того, саме так думки народу і розділилися: одним джамбоза за смаком нагадує яблука, іншим груші. Правда, деяким він нагадує ще й ківі.
Смак солодкий з легкою кислинкою, але слабкий. М'якоть соковита, з рожевим запахом.
Батьківщиною джамбози вважають - Малайзію і Східну Індію. Культивується з дев'ятнадцятого століття. Вирощується практично у всій тропічній зоні.
Переважно, цей фрукт їдять у свіжому вигляді, оскільки він дуже добре втамовує спрагу. Їдять зазвичай разом зі шкіркою.
У кулінарії джамбоза використовується, в першу чергу, як десерт: для джему, желе і напоїв. Але крім цього, з плодів готують і гострі соуси до м'яса і рису, додають в салати. А ще з них роблять вино і лікер.
Листя і кора джамбози містять танін, мають антисептичні властивості. Відвар з них збиває жар і допомагає при застуді.
Але особливо добре джамбоза допомагає нормалізувати роботу шлунково-кишкового тракту.
Відвар кори - зміцнюючий засіб, свіжі плоди - добре очищають кишечник і діють, як легке проносне.
Ця рослина визнана офіційною медициною.
А ось такі квітки у джамбози.
Відвар кори джамбози використовують для вироблення шкіри і як натуральний барвник.
Деревина звичайна, не особливо цінна, але щільна. Йде на дошки, меблі та різні вироби.
У будинку і зимовому саду вирощується як будь-яка тропічна рослина.
Плоди рожевого яблука їдяться у свіжому вигляді, гасяться з цукром. З них виготовляють джеми, желе, сиропи і соуси. З листя витягується ефірна олія. Кора дерева багата таніном.
Догляд
Підходить для: легких (піщаних), середніх (суглинистих) і важких (глинистих) грунтах, може рости в живильно бідних грунтах. Відповідний ПЕ-аш: кисловочні, нейтральні та основні (алкалічні) ґрунти і можуть вирости в дуже алкалічних ґрунтах.
Вона може рости в півтіні (вудленд) або без тіні. Віддає перевагу вологому або вологому ґрунту і може переносити посуху.